Puterea conditionarii

Sunt tot felul de lucruri in jurul nostru pentru care nu cunoastem nume sau nu avem cuvinte potrivite. Ai invatat doar un alfabet de 26 de litere. Tribul Pirahã are mai putin de 300 de membrii, ciudatenia acestui trib este lexicul. Practic acesti oameni nu au denumiri pentru culori, nu au cifre, nu au forme de trecut ale verbelor si nu au cuvinte pentru a subordona lucrurile sau actiunile (si / sau / ori/ numai / doar / nici etc). Din punct de vedere al intelectului nu sunt inferiori celorlalti oameni, numai ca aceasta omisiune din limbajul lor ii face sa fie incapabili sa poata retine numarul de baterii care se afla pe o masa si orice alte lucruri care noua ne par extrem de simple legate de numere si cantitate. Astfel de concepte pentru ei sunt literalmente invizibile. Clifford Pickover in cartea Sex, Drugs, Einstein, & Elves, explica rolul important al vocabularului in ordonarea gandurilor si a dezvoltarii perceptiei.

Manipularea discreta asupra societatii si individului se realizeaza cel mai bine prin omisiune, omisiune care va avea rolul unei conditionari invizibile. Cand interzici un lucru, il conditionezi – deja i-ai acordat atentie prin faptul ca il numesti si il nominalizezi – devine real – oamenii il vor constientiza ca negativ sau pozitiv. Deja ai format doua tabere. Deci cea mai puternica conditionare ramane tot omisiunea.

Astfel o populatie careia ii lipseste cultura, o populatie care foloseste un vocabularul limitat cu termeni limitati ce activeaza doar in sfera banalei vieti cotidiene (vezi americanii) va fi incapabila de a gandii in anumiti parametrii si a privii in anumite directii ; va fi incapabila sa uneasca punctele. Cati oameni nu iau anumite fenome ca axiomatice si nici macar nu incerca sa-si puna vreodata itnrebarea daca este bine, rau sau macar normal sa fie asa ? Prin lipsa unui vocabular care sa defineasca niste termeni si procese economice un om nu poate intelege si comunica nimic din domeniul respectiv decat prin comparatii si fabule. Priviti aici ► unde duce lipsa acuta a vocabularului si a logicii ; exemplul este extrem dar cazuri mai putin severe intalnim la 90% din populatie care se lasa exploatata si nici nu intelege procesul prin care se intampla si nici cum sa iasa din cercul vicios.

joachin-boaz.gifAtata vreme cat noi oamenii nu stim ca specie exact de unde venim – nu avem de unde sa stim incotro ar fi bine sa mergem – acceptam orice religie (Boaz) ►, orice regim politic si economic (Joachin) ► – in absenta adevarului suprem in sistem apar legile ca motive de justificare a exploatarii. Ajungem exact la miezul problemei : cine are raspunsul sau macar cine este constient de intrebare ii poate manipula foarte usor pe ceilalati semeni care traiesc transa colectiva a realitatii cotidiene superficiale.

3 răspunsuri to “Puterea conditionarii”

  1. Cel mai bine pazit secret « Eliberarea Mintii Says:

    […] Eliberarea Mintii Eliberarea Mintii, Tipare de Gandire si Comportament « Puterea conditionarii […]

  2. stefania Says:

    Education is a wonderful thing, provided you always remember that nothing worth knowing can ever be taught.

  3. stefania Says:

    si ziceam ca-mi dau doctoratul in metafizica… nu mai am nevoie… si nici n-am terminat masterul…

Comentariile sunt închise.